Κείμενο Γιάννη Δόικα για τη βράβευση προσωπικοτήτων των Επτανήσων

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε για τη βράβευση προσωπικοτήτων των Επτανήσων που έλαβε χώρα στην Παλαιά Βουλή στις 24/11/2013.

Σας στέλνω από το πανέμορφο μικρό νησί των Παξών τα χαιρετίσματά μου και τα συγχαρητήρια για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλετε για να αναδείξετε την κουλτούρα και τον πολιτισμό των Επτανήσων.

Κατά τον αείμνηστο Διονύση Ρώμα τα Επτάνησα είναι «πλωτά περιβόλια, τόποι αγιασμένοι που αρμενίζουν στο Ιόνιο Πέλαγος».

Όταν ο φιλέλληνας Γλάδστωνας επισκέφτηκε το 1863 το Τζάντε, ακούοντας από έναν χασάπη που ρεκλαμάριζε το σφαχτάρι του τη χαρακτηριστική φράση «τση πουτάνας το θεογούρουνο», ομολόγησε πως ήταν αδύνατο να ψυχολογήσει έναν λαό με τόσο παράδοξη φαντασία.
Επιστρέφοντας στην Αγγλία, συμβούλεψε τη Βικτώρια να ξεφορτωθεί μια ώρα αρχύτερα τους ανοικονόμητους εκείνους νησιώτες, γιατί δε θα ’βρισκε άκρη μαζί τους.

Σήμερα που γιορτάζουμε τα 150 χρόνια της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα ας θυμηθούμε τον Καποδίστρια που συνέβαλε αποτελεσματικά ώστε να διατυπωθεί διπλωματικά η συνθήκη των Παρισίων τις 5 Νοεμβρίου 1815 «Τα Επτάνησα να τεθούν στην αποκλειστική προστασία του Βασιλέως της Μεγάλης Βρετανίας».

Μετά από 50 χρόνια αγώνων, φυλακίσεων, μαστιγώσεων και εξοριών, επιτέλους με τη συνθήκη του Λονδίνου τις 17 Μαρτίου 1864, τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Τα Επτάνησα, στο πέρασμα των ποικίλων κατακτητών, κράτησαν αλώβητη τη δική τους κουλτούρα και τον δικό τους πολιτισμό.
Στο νησί των Παξών, ο πολιτισμός ήρθε από τη θάλασσα. Τα 40 εμπορικά πλοία που είχε το νησί κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, έφεραν και τον πολιτισμό.

Αρχές του 1900 στήθηκε και το μεγάλο εργοστάσιο του Στέφανου Ανεμογιάννη στον Λογγό.

Λειτουργούσαν πάνω από 100 ελαιοτριβεία για να αλέθουν τον ελαιόκαρπο από 200 χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Μέχρι το 1900 περίπου, πάνω στο νησί βρίσκονταν 16 ανεμόμυλοι και 64 εκκλησίες, μνημεία της πίστης.

Σήμερα διατηρούμε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη, ένα λαογραφικό Μουσείο που συστεγάζεται με την Πινακοθήκη. Επίσης, γήπεδα, πολιτιστικό σύλλογο και μουσική μπάντα.

Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο Ιστορικό Αρχείο Παξών που ιδρύθηκε το 1800 από τον κόντε Μακρή «μέσα στο οποίο θα τοποθετηθούν και ζηλότυπα θα διατηρηθούν αυτά τα πολύτιμα γραπτά μνημεία».

Το Αρχείο αποτελείται από 550 τόμους συμβολαιογραφικά των ετών 1650-1900, 250 τόμους δικαστικών εγγράφων, ιστορικά ντοκουμέντα, το Ληξιαρχείο, κυρίως από το 1842 μέχρι το 1932. Επίσης, από πολλά έγγραφα για την κοινωνική ζωή των Παξών, όπως αναφορές, προικοσύμφωνα, διαθήκες, κ.λπ.

Ερευνήθηκε από αξιόλογους ερευνητές και συγγραφείς.

Πρώτος ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ το 1884-85, κατέγραψε σε ένα πολυτελή τόμο στα γερμανικά την ιστορία, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των Παξών.

Μεταγενέστερα, ο Διονύσιος Ζορμπάς, ο Νικόλας Λύχνος, ο Γεράσιμος Λύχνος, ο Θεόδωρος Μακρής, ο Θωμάς Βελλιανίτης, ο στρατηγός Κώστας Μακρής, Ο Πετρόπουλος, ο Γιάγκος Τράνακας και άλλοι ασχολήθηκαν με τους Παξούς και κατέγραψαν την ιστορία τους.

Το 1925 εκδόθηκε η εφημερίδα «Παξοί» από τον Μίτσιελλ (Χαράλαμπο Μητσιάλη). Φιλόπονος και ακούραστος έδωσε την ψυχή του έτσι ώστε και σήμερα να θεωρείται το καλύτερο δημοσιογραφικό έντυπο του τόπου μας, που δυστυχώς σταμάτησε να εκδίδεται το 1969.

Το 1942 ξεκίνησε η έκδοση της νέας εφημερίδας «Ηχώ των Παξών» από τον στρατηγό Σταμάτη Ρωμανό που συνεχίζει να εκδίδεται ακόμη και σήμερα.

Τον Δεκέμβριο του 2005 άρχισε να τυπώνεται ανά τρίμηνο η εφημερίδα του Δήμου Παξών από τον δήμαρχο Σπύρο Μπογδάνο κυρίως με θέματα πολιτιστικά.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του Θεμιστοκλή Μελήση, χειριστή ελικοπτέρων: «βελτίωσε τον κόσμο μέσα από τη δουλειά σου».

Γιάννης Δόικας
Παξοί, 17 Νοεμβρίου 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s