Συμμετοχή των Παξινών στην επανάσταση της Ελλάδας το 1821

Την εποχή εκείνη τα Επτάνησα διέθεταν ένα μεγάλο αριθμό σκαφών, που τα περισσότερα ήταν οπλισμένα με κανόνια για να προστατεύονται από τους πειρατές. Οι Παξοί το 1821 είχαν περίπου 35 εμπορικά σκάφη, που κυριολεκτικά αλώνιζαν τη Μεσόγειο και Μαύρη θάλασσα.

Στους Παξούς, λίγα μίλια από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές, είχαν καταφύγει προτού κηρυχθεί η επανάσταση περί τις 130 οικογένειες με συνολικό αριθμό ατόμων 550. Αυτό το γνωρίζουμε από τον κατάλογο απογραφής των ξένων στους Παξούς τις 26 Απριλίου 1821, που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του κ. Ι. Τράνακα και είναι πολύ σημαντικός για τις πληροφορίες που δίνει.

Ακόμη στην προεπαναστατική περίοδο στο νησί πηγαινοέρχεται ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, που πάντρεψε στους Παξούς και την ομογάλακτη αδελφή του Αγγελική σιόρα Κόρη, θυγατέρα του Φίλιππου Καμμένου και της Ακριβής Τσαρλαμπά, με τον Μάρκο Βελλιανίτη. Πέθανε στο νησί σε βαθιά γεράματα 90 χρονών το 1888 (ληξιαρχική πράξη αριθ. 71).

Στο συμβολαιογράφο Θεόδωρο Αντίοχο, βιβλίο 5, σελ. 30 – 31, βρίσκεται το προικοσύμφωνο της σιόρας Κόρης, έτους 1829 και στον ίδιο συμβολαιογράφο, βιβλίο διαθηκών του 1836, αριθ. 3, σελίδα 181, βρίσκεται η διαθήκη του πεθερού της σιόρας Κόρης, Αθανασίου Βελλιανίτη).

Ο Οδυσσέας είχε στο νησί οικονομικές συναλλαγές. Στο Αρχείο Παξών, στο ευρετήριο αριθ. 85, 129, βρίσκονται εξουσιοδοτήσεις της γυναίκας του Ελένης Καρέλλη, με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 1828, με τις οποίες ζητά 8500 γρόσσα τα οποία το 1822 έδωσε ο άντρας της Οδυσσέας στο χωριό Αράχωβα στον Νικόλαο Βελλιανίτη του Αναστασίου. Ακόμη στοιχεία για την οικογένεια του Οδυσσέα και οικονομικές διαφορές βρίσκονται στις «καζέττες» αριθ. 52/1845 σελ. 14, 58, 71, 102/1846 σελ. 19 – 20, στο περιοδικό «ιστορία εικονογραφημένη» αριθ. 38/1971 και στον 6ο τόμο «Χρονικά των Κορυφών» του Κατσαρού.

Άλλος φιλικός και αγωνιστής, που είχε σχέση με τους Παξούς, ήταν ο Χριστόφορος Περραιβός. Αρχές του 1823 τον βρίσκουμε στους Παξούς. Προηγούμενα, όπως λεπτομερέστερα θα δούμε παρακάτω, το 1821, έστειλε στους Παξούς την γυναίκα του Διαμάντη, μαζί με τα παιδιά του και τους ανεψιούς του. Ο Χριστόφορος Περραιβός, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο Παξών αριθ. Ευρετηρίου 158, τέλος Μαρτίου 1823 φεύγει από το νησί έπειτα από διαταγή της αγγλικής αστυνομικής αρχής να εγκαταλείψει τα επτάνησα, για Μωριά και Στερεά.

Τα στοιχεία για τη γυναίκα του Περραιβού, είναι από το βιβλίο του κ. Τράνακα, από το συμπληρωματικό κατάλογο της Επιτροπής, που μεταξύ των άλλων είναι και ο ανεψιός του Βασίλειος Περαιβός του Δημητρίου.

Ο Βασίλειος καλείται από την επιτροπή που αποτελείται από τον Έπαρχο Παξών Στέφανο Φαναριώτη και τον πρόεδρο των δικαστηρίων Ιωάννη Βαπτιστή Μητσιάλη και ανακρίνεται. Στις απαντήσεις, ομολογεί ότι είναι από τη Θεσσαλία, αναχώρησε από την Καλαμάτα τις 11 Απριλίου και ήλθε στους Παξούς. «Η αιτία που ήλθα και ο σκοπός μου, είναι το ξεσήκωμα του Μωριά και η απατηλή ελπίδα να μπορέσω να ασκήσω το επάγγελμα του δασκάλου. Σε περίπτωση που δεν μπορέσω θα παραμείνω να συντροφεύω την θεία μου Διαμάντη Χριστοφόρου Περραιβού, είμαι 32 χρονών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s