Το συμπάθιο (συγγνώμη) στους Παξούς

Εκτός από την επίσημη Δικαιοσύνη, που έλυνε τις διαφορές των Παξινών, παράλληλα οι Παξινοί ανέπτυξαν μεταξύ τους την εθιμική Δικαιοσύνη, που οι μεταξύ τους διαφορές λύνονταν με την παρουσία Δημογερόντων και του εφημερίου, οι οποίοι ορκίζανε τα ενδιαφερόμενα μέρη μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και στη συνέχεια βγάζανε απόφαση, που ήταν αποδεκτή από όλους. Ακόμη πολλές φορές τα ενδιαφερόμενα μέρη, έπειτα από σοβαρά επεισόδια, για να λείψουν οι μεταξύ τους φιλονικίες και προστριβές, παρουσιάζονταν στον συμβολαιογράφο και συνέταζαν συμβολαιογραφική πράξη, το λεγόμενο «Συμπάθιο».

Τέτοιες συμβολαιογραφικές πράξεις είναι διάσπαρτες στα παλαιά συμβόλαια π.χ. Συμβολαιογράφος Αντίοχος, 2 Απριλίου 1663.

«Την σήμερον οι παρόντες από ένα μέρος ο κυρ Χριστόφορος Μπόικος και κυρ Πιέρος Μπόικος και από το άλλο μέρος ο κυρ Παγουλής Γκίκας, επειδή και να ήλθαν εις μαλώματα και ο διάβολος εσυνέργησε και έγινε φόνος από τα άνωθεν δύο μέρη και την σήμερον θέλουν τα άνωθεν δύο μέρη και κάνουν αγάπη στέρεα και βεβαία μπροστά στην εικόνα του Χριστου και να είναι και να στέκονται εις την άνωθεν αγάπην πάντοτε και διά πάντοτε, και ήτις εξ αυτούς αλληλογήσηι από τα άνωθεν δύο μέρη και έλθει εις σκάνδαλα να πληρώσει δουκάτα πεντακόσια».

Και άλλο: Συμβολαιογράφος Παπαδάτος τις 14 Ιουλίου 1717.

«Στο όνομα του Κ. Ι. Χριστού, στην οικία του ποτέ Ιωάννη Βελλιανίτη η παρούσα κυρία Μαργετούλα γυνή του ποτέ Ι. Βελλιανίτη και θυγάτηρ του Πέτρου Μπογδάνου, επειδή είχε τρία παιδιά αρσενικά και ήρθανε σε πολλότατα ζιζάνια και εβάρεσε ο Πέτρος μια σκεπετιά και εσκώτωσε τον Αλιβίζη τον αδελφό του, τώρα παρακαλούν την αγία δικαιοσύνη να τον συμπαθήσει».

Αλλά φιλονικίες και προστριβές γίνονταν και μεταξύ γενεών. Η πλέον γνωστή είναι η φιλονικία μεταξύ των Βλαχοπουλάτων και Κονταράτων, στην περιοχή Βλαχοπουλοκονταράτικα, που μάλιστα κράτησε πολλά χρόνια. Αιτία, ο Ναός της Ελεούσας, που την κυριότητα διεκδικούσαν και οι δύο οικογένειες, η κάθε μια για λογαριασμό της. Οι μεταξύ τους φιλονικίες κράτησαν σχεδόν μέχρι την προηγούμενη γενεά και σαν παράδοση πλέον λέγεται από τους Βλαχοπουλοκονταράτες.

Κάθε φορά που γιόρταζε ο Ναός της Ελεούσας, ήταν αδύνατο να μη γίνουν επεισόδια. Η τοπική αστυνομία, για να μετριαστούν ή να αποφευχθούν τα επεισόδια τοποθετούσε στην είσοδο της εκκλησίας τσολιάδες αστυνομικούς.

Στο βιβλίο Ν. 5 αριθ. ευρετηρίου 153, βρίσκεται μια πράξη αγάπης, μεταξύ των δύο παραπάνω γενεών. Αξίζει να την παρουσιάσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s