Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα Παξών

Τις μέρες αυτές δεν έλειπαν και τα τυχερά παιγνίδια, από μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά είχαν μερικές δραχμές λέγοντας τα Χριστούγεννα, τον Άη Βασίλη και τα Φώτα, και ρίχνονταν στο παιχνίδι να κερδίσουν καμιά δραχμή. Δύσκολα χρόνια τότε. Σήμερα τα ανοίγματα στα παιχνίδια είναι μεγάλα και πολλές φορές παίζονται σημαντικά ποσά.

Αρχημηνιά και αρχηχρονιά και αρχή καλός μας χρόνος. Πόσο καλός άραγε θα είναι ο καινούριος χρόνος για τους Παξινούς και για όλο τον κόσμο;

Και πλησιάζει η γιορτή των Φώτων, η γιορτή του αγιασμού των υδάτων. Τα παιδιά όπως και στις προηγούμενες γιορτές, ξεχύνονται από την παραμονή το πρωί στους στενούς γραφικούς δρομίσκους των Παξών και λένε τα Φώτα: Ήλθανε τα Φώτα και ο φωτισμός η γιορτή η μεγάλη και ο αγιασμός.

Η εκκλησία λαμπροστολισμένη, τα κυπαρίσσια φθάνουν την ουρανία μεγαλόπρεπα, στολίζουν τη δεξαμενή που γεμάτη νερό θ’ αγιάσει σε λίγο ο παπάς. Η στιγμή είναι συγκινητική. Το νερό, απαραίτητο στοιχείο της ζωής και του πολιτισμού αγιάζεται. (Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…) και οι πιστοί τρέχουν να γεμίσουν τα μικρά δοχεία τους αγίασμα, να πιουν, να το ρίξουν στο σπίτι για την υγεία του σπιτιού, στα ζώα τους, να είναι γερά και να καλογεννήσουν, στα ελαιοκτήματά τους, να γεμίσουν οι ελιές καρπό, στις στέρνες, να είναι το νερό καθαρό, παντού.

Εμείς οι πιο μεγάλοι, πραγματικά συγκινημένοι θα θέλαμε να κάνουμε μια ευχή για τη νέα γενιά που ‘ρχεται: Να κρατήσουν τις απλές αυτές χαρές και συγκινήσεις, που δίνουν τα μικρά πράγματα στη ζωή των ανθρώπων. Την καλομαγειρεμένη γαλοπούλα, το κόψιμο της βασιλόπιτας με το ασημένιο φλουρί, τα κάλαντα και το αληθινά μεγάλο μυστήριο, τον αγιασμό των υδάτων. Όλα αυτά όταν τα ζεις στο μικρό πανέμορφο θαλασσοδαρμένο νησί των Παξών, αποκτούν μια ξεχωριστή χάρη και ομορφιά.

Σας ευχόμεθα να είστε γεροί σαν τα βουνά και πλούσιοι σαν τη θάλασσα. Χριστούγεννα 1989.

Ηχώ των Παξών αρ. 202/1990
Από τον τόμο: «Παξινά Ιστορικά Μελετήματα»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s