Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα Παξών

Στη ζωή των ανθρώπων του μικρού νησιού των Παξών, τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, είναι οι πιο σημαντικές γιορτές του χρόνου.

Μια δυο βδομάδες πρώτα, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το σπιτικό τους όσο μπορούν καλύτερα για να δεχθούν τις μέρες αυτές.

Το ασβέστωμα των εξωτερικών χώρων και το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου είναι σχεδόν γενικό. Ακόμη την παραμονή ετοιμάζεται η γαλοπούλα ή κότα για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Οι άνδρες παλαιότερα μετά τη λειτουργία έκαναν επισκέψεις σε συγγενικές ή γειτονικές οικογένειες για να πουν τα χρόνια πολλά και να τραταριστούν ντόπιο ρακί ή μαστίχα συνοδευμένο με ξερά σύκα και κουραμπιέ σπιτίσιο, φτιαγμένο με λάδι ελιάς και ψημένο στο φούρνο του σπιτιού. Το βράδυ οι νοικοκυρές έφτιαχναν ξεροτήγανα και τηγανίτες.

Τα Χριστούγεννα, ήταν και παραμένει, ίσως για λίγο ακόμη, οικογενειακή γιορτή. Η παξινή οικογένεια, παλαιότερα είχε μεγάλη συνοχή, με επικεφαλή τον πάτερ φαμίλια. Που και που στα παλαιά συμβόλαια συναντάμε πράξη του πατέρα για απελευθέρωση του γιου από την πατρική κηδεμονία.

Προπολεμικά που να βρεθούν παιγνίδια για τα παιδιά, καμιά αυτοσχέδια κουστούνα (κούκλα) και ήταν ευτυχισμένα αν είχαν κάτι καινούριο να φορέσουν χριστουγενιάτικα. Αν όμως δεν είχαν παιχνίδια, ήταν το σακκούλι του Άη Βασίλη γεμάτο από ελπίδες.

Την Πρωτοχρονιά ξυπνούσαν αμπονόρα (πρωί), φορούσαν τα καλύτερά τους ρούχα και ανέβαιναν στη ράχη του πιο κοντινού λόφου να προϋπαντήσουν τον ήλιο που θα ‘βγαινε από τα απέναντι χιονισμένα ηπειρωτικά βουνά, ρίχνοντας τις πρώτες αχτίνες του στην αγαπημένη τους θάλασσα. Αυτή ήταν η ώρα του μυστηρίου, ο μεγάλος, φωτεινός, λαμπρός ήλιος φώτιζε την πρώτη μέρα του καινούριου χρόνου. Και τότε εύχονταν να είναι στο νέο χρόνο και στη ζωή τους, γεροί σαν τα βουνά και πλούσιοι σαν τη θάλασσα. Έτσι ευτυχισμένα ροβολούσαν στο σπίτι γεμάτα ελπίδα για το μέλλον. Σε λίγο θα κάνουν επισκέψεις στα συγγενικά σπίτια για να εισπράξουν την πρωτοχρονιάτικη στρίνα (μπουναμά). Όποιο παιδί πρωτοπατούσε στο σπίτι, έφερνε γούρι κι έπαιρνε μεγαλύτερη στρίνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s