Ιστορία της Κέρκυρας

Τον Δεκέμβρη του 1808, ο Μ. Ναπολέων σε αντίποινα της από 14 Νοεμβρίου 1807 απόφασης των Άγγλων να ελέγχονται τα εμπορικά πλοία και να φορολογείται το φορτίο τους, διατάζει ότι κάθε πλοίο που υπακούει στις αγγλικές υπηρεσίες, να θεωρείται εχθρικό και να κουρσεύεται και «τα αγγλικά νησιά νομίζοντα εις κατάστασιν πολιορκισμού, μπλόκο, τόσον δια ξηράς, ωσάν και δια θαλάσσης». (Ιστορ. Αρχ. Παξών αριθμ. 252).

Ο αποκλεισμός των Άγγλων συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα η οικονομία να χειροτερεύει, η δυσαρέσκεια του λαού να μεγαλώνει, τόσο που οι Παξινοί δεν άντεξαν και στις 17/29 Φεβρουαρίου 1810, επαναστάτησαν και προέβησαν σε έκτροπα, σκοτώνοντας δύο σημαίνοντα παξινά άτομα και προβαίνοντας σε λεηλασίες. Η επανάσταση καταπνίγηκε και 7 από τους επαναστάτες ντουφεκίστηκαν στο φρούριο της Κέρκυρας το 1811.

Οσο περνούσε ο καιρός, η οικονομία της Κέρκυρας χειροτέρευε. Το εμπόριο νεκρώθηκε και η πείνα και η δυστυχία είχε εξαπλωθεί σε όλα τα

κοινωνικά στρώματα.

Το αγγλικό πολεμικό ναυτικό καταχτούσε το ένα νησί μετά το άλλο. Έρχονταν η σειρά της Κερκύρας. Ο Γερουσιαστής Μαυρογιάννης στη σελίδα 282 γράφει: «Τελευταίον κατά την ημέραν της 26 Ιουνίου καθ’ ην παρεδόθησαν τα φρούρια και η νήσος της Κερκύρας προς τα ένδοξα βρετανικά όπλα εξ ονόματος των υψηλών συμμάχων δυνάμεων κατά διαταγήν της Γερουσίας προσκλήθησαν οι κάτοικοι να εορτάσουσι το αίσιον γεγονός. Κατά την ημέραν δε εκείνην, οι κώδωνες των εκκλησιών ηχούν χαρμοσύνως, το θέατρον ηνεώχθη τας πάσι δωρεάν, εστολίσθησαν δε και εφωταγωγήθησαν τα δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα. Ούτως έληξεν η Δευτέρα των Γάλλων εξουσία εν Επτανήσω, έληξε δε ομού με την πρωτοφανώς φοβεράν τραγωδίαν εκείνην, ήτης ήρξατο από του έτους 1789 δια της γαλλικής επαναστάσεως και κατέληξε τω 1814 δια της παραιτήσεως του Ναπολέοντος και της

εισόδου των συμμάχων εις την περιφανές της Γαλλίας πρωτεύουσας».

Σύμφωνα λοιπόν με την σύμβαση της 23 Απριλίου 1814, έμελλε να κενωθούν οι κατεχόμενες γαλλικές επαρχίες και χώρες, όπως η Κέρκυρα.

Η στρατιωτική και πολιτική εξουσία της Κέρκυρας πέρασε στα χέρια του (Τενέντε στρατάρχου εξουσιαστού) Ιωάννη Κάμπελ. Από την ημεομηνία αυτή αρχίζει η Αγγλική κατοχή, που κράτησε 50 χρόνια, μέχρι το 1864.

Πρώτος αρμοστής τοποθετείται ο Μαίτλαντ. Το 1817, οι Άγγλοι παραχωρούν σύνταγμα και τα Ιόνια νησιά αποτελούν πλέον το «Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων» με βουλή 40 βουλευτών και 6 Γερουσιαστών. Έδρα ορίστηκε η Κέρκυρα.

Στην περίοδο της Αγγλικής προστασίας, κατ’ ευφημισμό βέβαια, συνέβησαν πολλά και αξιόλογα γεγονότα.

Το 1819, παραχωρείται από τους Άγγλους στους Τούρκους η Πάργα και οι Πάργιοι μεταφέρονται στην Επτάνησο. Στην Κέρκυρα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Πλατυτέρας στα Καρτέρια. (Παξινά Ιστορικά Μελετήματα).

μέρος στις μάχες και διακρίθηκαν για την αποφασιστικότητα και την ανδρεία τους.

Στις 7/18 Ιουλίου 1821, οι Άγγλοι εξόρισαν 7 επτανήσιους, γιατί πήραν μέρος στην επανάσταση. Ευτυχώς με την τοποθέτηση του αρμοστού Νούγγεντ με πράξη αμνηστίας ανακαλούνται οι εξόριστοι. (G.I. αριθ. 107/1833).

Το 1827, ανασυσταίνεται το Ελληνικό κράτος. Δυστυχώς, ο Κυβερνήτης του Ιωάννης Καποδίστριας, δολοφονείται και ενταφιάζεται στην Πλατυτέρα το 1831.

Οι Αγγλοι, οργάνωσαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις στρατιωτικές, αστυνομικές και πολιτικές υπηρεσίες, συνέταξαν νόμους και γενικά στην περίοδο αυτή παρατηρείται οικονομική και πνευματική άνθιση. Συνέστησαν Αγροφυλακή, διευκολύνεται η αγροτική οικονομία και στήνονται τα πρώτα τόρκολα. (Ελαιογαλλιεργεία στους Παξούς, Ι. Δόικα).

Επίσης αυξάνεται η κτηνοτροφία. Στην Κέρκυρα το 1847 τρέφονται 3360 κατσίκες και 5426 πρόβατα. (G. Ι. αριθ. 128).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s