Ιστορία της Κέρκυρας

Το μέρος οπού θέλει λάβετε εις βοήθειαν τούτων των δύω Δυναστειών είναι ακόλουθον και σύμφωνον εις την νέαν τάξιν πραγμάτων και καταλήγει

Η Ρωσία ενωμένη σας εσύστησε Γένος και σας θέλει ελευθέρους, θέλει διατηρηθείναι, το έργον των χειρών της, εις τον Μεγαλόψυχον, εις τον Μέγαν, εις τον Αθάνατον Αλέξανδρον, ας είναι αιωνίως, καθώς είναι πραγματικώς προσκολλημέναις οι καρδίαις κι η ευτυχής Μοίρα της Πολιτείας τούτης ίνα ασφαλής.-

Εις την επτάχρονη περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας, έχουμε την καταστροφή του Σουλίου το 1803 και την μετακίνηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην Κέρκυρα, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Λευκίμμης.

Στις 14 Ιουνίου 1807 στην μάχη των Γάλλων κατά των Ρώσων, που διεύθυνε ο ίδιος ο Μέγας Ναπολέων, ο ρωσικός στρατός έχασε 80 πυροβόλα και 25 χιλιάδες νεκρούς και πληγωμένους.

Οι Ρώσοι τότε αναγκάστηκαν στην πόλη Τιλσίτ παρά τον ποταμό Νιεμεν, να υπογράψουν την ομώνυμη συνθήκη, την οποίαν παραδέχτηκαν και οι Πρώσσοι. Δια των μυστικών άρθρων της συνθήκης παραχωρούνται στην Γαλλία το στόμιο του Κατάρου και οι Επτανησιακές κτήσεις της Ρωσίας. (Ιστορία Γερ. Μυρογιάννη σελ. 173).

Στις 8/20 Αυγούστου 1807 γαλλικός στρατός 1500 στρατιωτών, έφθασε στην Κέρκυρα. Η Γερουσία της Κέρκυρας, (έσπευσε δια προκηρύξεως αυτής ν’ αναγγείλει εις τους λαούς των νήσων την αίσιαν είδησιν, ότι η Επτάνησος Πολιτεία ετέθη υπό την προστασία του Μ. Ναπολέοντος του Αυτοκράτορας των Γάλλων και βασιλέως της Ιταλίας. (Γερ. Μαυρογιάννη σελ. 184).

Οι Αυτοκρατορικοί Γάλλοι έμειναν στα Επτάνησα 7 χρόνια μέχρι το 1814. Στο διάστημα αυτό, έδωσαν ώθηση στην γεωργία, δραστηριοποίησαν τις εμπορικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Σχεδόν αμέσως με τον ερχομό τους, απαγόρευσαν να κτίζουν στην πόλη της Κέρκυρας, χωρίς κανένα περιορισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε τάξη, ούτε σχέδιο, ούτε συμμετρία. (Ιστορ. Αρχ. Παξών αριθμ. 252).

Οι μηχανικοί τους συνέταξαν χάρτες και προσδιόρισαν τους χώρους για την ανέγερση των νέων οικοδομών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s