Ιστορία της Κέρκυρας

Αφού κατέλαβαν τα προ της Κέρκυρας νησιά, τα πρώτα πλοία τους αγκυροβόλησαν στα Κερκυραϊκά νερά στις 5 Νοεμβρίου 1798. Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδοθούν. Στις 19 με 20 Νοεμβρίου, έφθασε και ο υπόλοιπος συμμαχικός στόλος, έκανε απόβαση, κατέλαβαν τα περίχωρα και η πολιορκία άρχισε ασφυκτική. Οι Γάλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν συγχρόνως και την εχθρική στάση των ντόπιων. Έγινα σκληρές μάχες. Τέλος στις 21 Φεβρουαρίου / 3 Μαρτίου 1799 η Γαλλική φρουρά παραδόθηκε.

Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τους ναυάρχους Ουσακώφ και Κατήρ Μπέη στην ρωσική ναυαρχίδα, Άγιος Παύλος. Ο Ουσακώφ γίνεται κύριος της Κέρκυρας, αποκατέστησε την τάξη των ευγενών, επέτρεψε την εγγραφή νέων μελών, στους οποίους δόθηκε η λεγόμενη συνταγματική ευγένεια και διόρισε προσωρινή Κυβέρνηση. Στις 24 Απριλίου 1799 κάνει γνωστό ότι συνενώνει όλα τα νησιά του Ιονίου σε μια Ελληνική και ανεξάρτητη πολιτεία με δική της κυβέρνηση και πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με το όνομα Επτάνησος Πολιτεία.

Την 1 Ιουνίου εκλέγεται και ο πρώτος Μητροπολίτης. Λίγο αργότερα ψηφίζεται και το σύνταγμα του 1800, το οποίο αναθεωρήθηκε το 1803 και το 1806.

Πρόεδρος του νεοσύστατου Κράτους διορίζεται ο Γ. Θεοτόκης και γραμματέας ο Ιωάννης Καποδίστριας, μετέπειτα Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ακόμη ο Ουσακώφ διορίζει τον Σ. Καρούζο αρχίατρο του ρωσικού στόλου. (Αρχείο Κερκύρας, Μητροπολίτες Τ. 15, σελ. 77).

Ο Καποδίστριας ίδρυσε σχολεία στις πρωτεύουσες των νησιών. Στην Κέρκυρα συνεργάστηκε με δύο φωτισμένους δασκάλους, τον ιερέα Ανδρέα Ιδρομένο και τον Χριστόφορο Περραιβό. Αξίζει ν’ αναφέρω την επιστολή των δύο αυτών δασκάλων, που απευθύνουν στους απανταχού ευρισκομένους Έλληνας.

«- 1 Μαίου 1804, ύστερα από 4 σχεδόν αιώνες οπού το γένος μας υποφέρει λυπηράν τύχην χωρίς να ιδή εν τω μεταξύ παραμικράν παρηγορίαν και ελπίδα από κανένα ομογενές και γειτονικό μέλος, έξαφνα σήμερον ας ίδη βεβαιουμένην, γνωριζομένην και τιμομένην μιαν νέαν Ελληνικήν και Επτάνησον Πολιτείαν κατά το Ιόνιον πέλαγος, δηλ. Κέρκυρα – Κεφαλληνία – Ζάκυνθο – Λευκάδα – Ιθάκη – Κύθηρα και Παξοί».

«… Δια τούτο ουδέ εβράδυναν να θεμελιώσωσι τους σκοπούς των ανακαλούσαι θερμώς τας των προγόνων αρετάς, δηλ. την φιλοσοφίαν των Αθηναίων, την μεγαλοψυχίαν των Σπαρτιατών και την τόλμην των Μακεδόνων». (Αρχείο Ιονίου Γερουσίας Κυβώτιο 4 φάκελος 25)

Η Επτάνησος Πολιτεία, προσπάθησε να μείνει έξω από τους πολέμους και τις αναταραχές της εποχής, μένουσα σε ουδετερότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s