Ιστορία της Κέρκυρας

Η πρώτη Ιουλίου, ορίστηκε ημέρα που θα φυτευόταν το δένδρο της ελευθερίας (συνήθως Πεύκη) με επίσημον εορτασμό. Λίγες μέρες αργότερα στο ίδιο μέρος, κάψανε το λίμπρο ντ’ όρο, τα σύμβολα και τα παράσημα των ευγενών. Οι ευγενείς, μένεα πνέοντες, έκοψαν το δένδρο. Ο κ. Ζερμπάς ως εξής περιγράφει το γεγονός: «Μίαν όμως νύκτα το δένδρον της ελευθερίας κατεκόπη προφανώς υπό νεαρών τολμηρών ευγενών και την πρωίαν ευρέθησαν συντετριμμένοι οι κλάδοι του δένδρου και κατεστραμμένα τα πλησίον τοποθετημένα εμβλήματα της Δημοκρατίας».

Ακολούθησε αφορισμός και προκηρύχτηκε αμοιβή 500 ταλλήρων σ’ αυτόν που θα κατέδινε τον δράστην, (Χρονικά Κορυφών Τ. 6, Κέρκυρα 1983).

Οι Γάλλοι ενδιαφέρθηκαν για την παιδεία του λαού και για να εξοικονομήσουν χρήματα δήμευσαν τις περιουσίες από τις πλούσιες εκκλησίες της Επτανήσου. Επίσης ίδρυσαν δημόσια βιβλιοθήκη και εγκατέστησαν το 1798 το πρώτο Ελληνικό τυπογραφείο.

Δυστυχώς οι Γάλλοι, πολύ γρήγορα ήρθαν σε προστριβές με τον Κερκυραϊκό λαό, γιατί ειρωνεύτηκαν τις λιτανείες τους, έβαλαν βαριές φορολογίες, αγγαρείες για την βελτίωση των φρουρίων και για ασυδοσία των Γάλλων στρατιωτικών.

Με την καταστροφή του γαλλικού στόλου στο Αμπουκίρ, Β.Α της Αλεξάνδρειας, από τον Άγγλο στόλαρχο Νέλσωνα, η θέση της Γαλλίας κλονίζεται. Ο Βοναπάρτης βρίσκεται ήδη αποκλεισμένος από τις αγγλικές δυνάμεις στην Αίγυπτο. Στο μεταξύ κηρύσσεται ο πόλεμος της Τουρκίας και της Ρωσίας κατά της Γαλλίας. Ρωσικός και τουρκικός στόλος με αρκετά ισχυρή στρατιωτική δύναμη, πλέει στα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Αφού κατέλαβαν τα προ της Κέρκυρας νησιά, τα πρώτα πλοία τους αγκυροβόλησαν στα Κερκυραϊκά νερά στις 5 Νοεμβρίου 1798. Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδοθούν. Στις 19 με 20 Νοεμβρίου, έφθασε και ο υπόλοιπος συμμαχικός στόλος, έκανε απόβαση, κατέλαβαν τα περίχωρα και η πολιορκία άρχισε ασφυκτική. Οι Γάλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν συγχρόνως και την εχθρική στάση των ντόπιων. Εγιναν σκληρές μάχες. Τέλος στις 21 Φεβρουαρίου / 3 Μαρτίου 1799 η Γαλλική φρουρά παραδόθηκε.

Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τους ναυάρχους Ουσακώφ και Κατήρ Μπέη στην ρωσική ναυαρχίδα, Άγιος Παύλος. Ο Ουσακώφ γίνεται κύριος της Κέρκυρας, αποκατέστησε την τάξη των ευγενών, επέτρεψε την εγγραφή νέων μελών, στους οποίους δόθηκε η λεγόμενη συνταγματική ευγένεια και διόρισε προσωρινή Κυβέρνηση. Στις 24 Απριλίου 1799 κάνει γνωστό ότι συνενώνει όλα τα νησιά του Ιονίου σε μια Ελληνική και ανεξάρτητη πολιτεία με δική της κυβέρνηση και πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με το όνομα Επτάνησος Πολιτεία.

Την 1 Ιουνίου εκλέγεται και ο πρώτος Μητροπολίτης. Λίγο αργότερα ψηφίζεται και το σύνταγμα του 1800, το οποίο αναθεωρήθηκε το 1803 και το 1806.

Πρόεδρος του νεοσύστατου Κράτους διορίζεται ο Γ. Θεοτόκης και γραμματέας ο Ιωάννης Καποδίστριας, μετέπειτα Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ακόμη ο Ουσακώφ διορίζει τον Σ. Καρούζο αρχίατρο του ρωσικού στόλου. (Αρχείο Κερκύρας, Μητροπολίτες Τ. 15, σελ. 77).

Ο Καποδίστριας ίδρυσε σχολεία στις πρωτεύουσες των νησιών. Στην Κέρκυρα συνεργάστηκε με δύο φωτισμένους δασκάλους, τον ιερέα Ανδρέα Ιδρομένο και τον Χριστόφορο Περραιβό. Αξίζει ν’ αναφέρω την επιστολή των δύο αυτών δασκάλων, που απευθύνουν στους απανταχού ευρισκομένους Έλληνας.

«- 1 Μαίου 1804, ύστερα από 4 σχεδόν αιώνες οπού το γένος μας υποφέρει λυπηράν τύχην χωρίς να ιδή εν τω μεταξύ παραμικράν παρηγορίαν και ελπίδα από κανένα ομογενές και γειτονικό μέλος, έξαφνα σήμερον ας ίδη βεβαιουμένην, γνωριζομένην και τιμομένην μιαν νέαν Ελληνικήν και της Ρωσίας κατά της Γαλλίας. Ρωσικός και τουρκικός στόλος με αρκετά ισχυρή στρατιωτική δύναμη, πλέει στα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s