Ιστορία της Κέρκυρας

Τα δημοτικά δίστιχα και τραγούδια, που έχουν συλλέξει αξιόλογοι ερευνητές, όπως ο Πολίτης και για την Κέρκυρα τελευταία ο λόγιος Νίκος Πακτίτης, αποτελούν αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα, που διαβάζονται με πολλή νοσταλγία και αγάπη. Δίκαια λοιπόν έχουν χαρακτηριστεί, σαν το χτυποκάρδι του Έθνους μας.

Επίσης το παραμύθι του παππού και της γιαγιάς, φτέρωνε την φαντασία των παιδιών, μεταφέροντας τα στην υπέροχη ατμόσφαιρα του ονείρου και της μαγείας, παίρνοντας απ’ αυτά αρετές και χρήσιμα διδάγματα.

Οι αλλεπάλληλοι και καταστρεπτικοί πόλεμοι με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποδυνάμωσαν οικονομικά και πολιτικά την Βενετία και διαδοχικά την οδήγησαν σε οικονομικό μαρασμό, που σιγά – σιγά έφερε την πολιτική πτώση και την διάλυση της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Το 1789 ξέσπασε η γαλλική επανάσταση και το 1796 ο στρατηγός της Γαλλικής Δημοκρατίας Ναπολέων Βοναπάρτης, εισβάλει στην Ιταλία. Η Βενετία, παρά τις παρακλήσεις του Πάπα και των λοιπών ηγεμόνων της Ιταλίας, όπως συμμαχήσει μαζί τους, αποφάσισε να τηρήσει ουδετερότητα. Δυστυχώς η ουδετερότητα δεν ωφέλησε την Βενετία.

Ο Μέγας Ναπολέων τελικώς, όπως γράφει ο κ. Δίον. Ζερμπάς στην εργασία του, για την κατοχή της Κέρκυρας υπό των Δημοκρατικών Γάλλων, απέστειλε τελεσίγραφον προς την Ενετίαν τάσσων προθεσμία 12 ωρών, εντός των οποίων ώφειλεν αύτη να δεχθεί λίαν ταπεινωτικούς όρους ή να δεχθεί τον πόλεμον.

Στις 12 Μαίου 1797 εισβάλει στο Βενετικό έδαφος. Στην δύσκολη αυτή ώρα ο δόγης εισηγείται στην Γερουσία την μεταβολή του πολιτεύματος εις Δημοκρατικό. Οι Γάλλοι Δημοκρατικοί, γίνονται κύριοι της Βενετίας.

Στις 17 Οκτωβρίου 1797 υπογράφεται στο σπίτι του πρώην δόγη της Βενετίας Μανίν στο Campo – Formio συνθήκη, σύμφωνα με το άρθρο 5 ο Αυτοκράτορας της Αυστρίας, δέχεται όπως η Γαλλική Δημοκρατία κατέχει τας Βενετικός νήσους της Ανατολής, καθώς το Βουθρωτό στην Αλβανία, την Πάργα, την Βόνιτσα και γενικά όλες τις κτήσεις που κατείχε η Βενετία.

Η αδυναμία αντίστασης του Βενετικού Κράτους, οι απατηλές διαβεβαιώσεις της γαλλικής διπλωματίας, αποκοίμισε τους αδύναμους να αντιδράσουν, άρχοντες της Γερουσίας, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να περάσουν σαν ελευθερωτές και προστάτες της Βενετίας. Όταν κατάλαβαν πλέον ότι ο Ναπολέων με διπλωματικά παιγνίδια και με ψεύτικες υποσχέσεις ενέπαιζε τους πάντες ήταν αργά. Η Βενετική Κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει τα συμβαίνοντα στην Γαλλία και δεν έδωσε σημασία στις προβλέψεις που της τόνιζαν ότι κινδυνεύει το Βενετικό Κράτος από τον αδίσταχτο Μ. Ναπολέοντα. (Ιστορία Γερ, Μαυρογιάννη)

Η γαλλική σημαία υψώνεται στον Άγιο Μάρκο. Μετά από λίγο, γαλλικά και βενετικά πλοία στις 17/28 Ιουνίου 1797 κατέπλευσαν στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Ο γάλλος στρατηγός Γεντιλή, ανήγγειλε ότι «ουδέν άλλο ήρχετο ίνα ενισχύσει τας εν τη νήσω υπάρχουσας Βενετικός φρουράς». Με δύο προκηρύξεις γένεται γνωστή σε όλους η κατάλυση της 411χρονης Βενετικής κυριαρχίας στα Επτάνησα. Η μία του Αρχιστράτηγου των Γάλλων Γεντιλή και η άλλη του Βενετού Γενικού Προβλεπτή θαλάσσης Κάρλου Βίσμαν. (Χρονικά Κορυφών Τ. 6)

Το σύνθημα των Γάλλων, ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα, ανακούφισε κάπως τον Κερκυραϊκό λαό, γιατί είχε αφάνταστα ταλαιπωρηθεί από τους Φεουδάρχες, τα απολυταρχικά καθεστώτα και τους ελέω θεώ βασιλείς.

Οι Γάλλοι εγκατέστησαν προσωρινό Δημαρχείο και όταν κατάλαβαν και τα υπόλοιπα Επτάνησα, σύστησαν Κεντρική Διοίκηση σύμφωνα με το Γαλλικό Σύνταγμα. Η Κ. Δ. του Νομού διαιρέθηκε σε 12 υπηρεσίες. Στρατιωτικός Διοικητής παρέμεινε ο Γεντιλή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 1797, που παραιτήθηκε και τον αντικατέστησε ο στρατηγός Σαμπώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s