Ιστορία της Κέρκυρας

Σύμφωνα με την παράδοση, λατρευόταν εκεί ο Κάσσιος Δίας και στη θέση του ναού του κτίστηκε αργότερα η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Κασσοπίτρας, που καταστράφηκε από τον Χαϊρενδίν Βαρβαρόσσα και ξαναχτίστηκε από τους Βενετούς στα τέλη του 16ου αιώνα. (Έλλη Γιοτοπούλου – Σισιλιάνου – Ο αντίκτυπος του Δ’ Βενετοτουρκικού πολέμου στην Κέρκυρα).

Η μονή της Παλαιοκαστρίτσας χτίστηκε το 1228. Ο κ. Μαυρόπουλος στην εργασία του για τη μονή, γράφει : «Το παγκόσμια γνωστό Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας βρίσκεται κτισμένο, βωμός πανανθρώπινης ευλάβειας στην ξακουσμένη για την παραμυθένια της γραφικότητα και ομορφιά, τοποθεσία της Παλαιοκαστρίτσας».

Ο Ναός του Παντοκράτορα στο βουνό, κτίστηκε το έτος στωνε (6855) από κτήσεως κόσμου, δηλαδή το 1347, από τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου, κτίστηκε τον 12ο αιώνα και το Δημαρχείο της Πόλης, κτίστηκε το 1663. Ανεγέρθηκε με σκοπό συνάντησης και ψυχαγωγίας των ευγενών Κερκυραίων. Το 1720 λειτούργησε σαν θέατρο. Τέλος τα ανάκτορα κτίστηκαν το 1824.

Εκτός όμως απ’ αυτά και άλλα πολλά, οι προγονοί μας δεν υστέρησαν και σε πνευματικά έργα. Μακρύς είναι ο κατάλογος των ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης. Ιστορικοί, όπως ο Μαρμοράς, ο Βροκίνης, ο Χιώτης κ.α. Οι ποιητές, ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Μαρκοράς, ο Μαβίλης κ.α. Μουσικοί, ο Μάντζαρος κ.α. Λογοτέχνες, ο Ντίνος Θεοτόκης κ.α., που τα έργα του ανατύπωσε και επιμελήθηκε ο Φίλιππος Βλάχος.

Η πνευματική προσφορά συνεχίζεται και στις ημέρες μας. Όλο και περισσότεροι Κερκυραίοι αναδεικνύονται σ’ όλα τα πνευματικά αγωνίσματα. Αυτήν λοιπόν την μυριάκριβη κληρονομιά πρέπει, πάση θυσία, να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε.

Σήμερα, στους χαλεπούς και γκρίζους καιρούς που διέρχεται η χώρα μας, στη δύσκολη εποχή της βίας, της νοθείας και της απληστίας που ζούμε, που τα σύνορα μετατοπίζονται, οι συγκοινωνίες γίνονται ευκολότερα και ταχύτερα και τα μέσα ενημέρωσης φθάνουν και στο πιο απόμακρο χωριό, είναι ανάγκη να χαλυβδώσουμε την καρδιά και την ψυχή μας, για ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και υπερασπίσουμε, τα μνημεία μας, τη γλώσσα μας, το μέλλον του Έθνους μας.

Μπήκαμε στο τούνελ της παγκοσμιοποίησης, χρειάζεται να βελτιωθούμε και ν’ ανανεωθούμε. Αυτό θα γίνει με την συνεχή εργασία μας, με την ασταμάτητη μόρφωσή μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s