Ιστορία της Κέρκυρας

Μετά τους νικηφόρους πολέμους του 1912 – 1918, ο ελληνικός στρατός με την έγκριση και προστασία των Μ. Δυνάμεων αποβιβάζεται στο λιμάνι της Σμύρνης στις 2/15 Μαίου 1919. Τριάμισι χρόνια αργότερα, η προέλαση του ελληνικού στρατού προς τα ανατολικά, ανακόπτεται από τον Μουσταφά Κεμάλ Πασσά στο Σαγκάριο. Στις 13/25 Αυγούστου 1922, ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει την Σμύρνη. Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Μ. Ασία και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Η Κέρκυρα δέχτηκε ένα μεγάλο μέρος προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν στην Γαρίτσα και με τον καιρό αφομοιώθηκε με τον ντόπιο πληθυσμό.

Ο Μαρκεζίνης στην Ιστορία του γράφει:

«Εις τούτο συνετέλεσαν και οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι όχι μόνον δια μίαν ακόμη φοράν περιπλάκησαν εις εσωτερικός διχόνοιας, αλλά και αποδείχθησαν ανίκανοι εις την ειρήνην να εκμεταλλευτούν τίτλους και θυσίας του πολέμου».

Ο δε Αδ. Πεπελάσης, στο βιβλίο του «Στην άκρη του αιώνα» γράφει:

«Οι πρόσφυγες με το γλυκό πόνο, την αξιοπρέπεια, την εργατικότητα και την νοικοκυροσύνη, άλλαξαν τη μορφή της ελληνικής γεωργίας και της ελληνικής υπαίθρου. Αυτοί πρώτοι μου δίδαξαν ότι με τον ανθρώπινο παράγοντα η οικονομική μοίρα του τόπου μας ήταν αναστρέψιμη».

Τα αίτια της συμφοράς του ελληνικού στοιχείου της Μ. Ασίας ήταν πολλά και εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των Μ. Δυνάμεων. Σε συνομιλία, λίγους μήνες προ της καταστροφής, που είχε ο Πατριάρχης Μελέτιος στις 23 Ιανουαρίου και 29 αντίστοιχα, με τους Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Λόυδ Τζωρτζ και με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας και πρόεδρο της Βουλής κ. Λεγκ , του απάντησαν, ο μεν πρώτος ότι «Το παν ημπορούσε να γίνει εφ’ όσον ήτο στα πράγματα ο Βενιζέλος, ο οποίος απέλαυε της απολύτου εμπιστοσύνης μας» , ο δε δεύτερος ότι «Είναι ατύχημα μέγα δια τον λαόν σας ότι έχει βασιλέα Κωνσταντίνο. Ένεκα της παρουσίας του στην Ελλάδα φεύγετε κι από την Μ. Ασίαν…». (Αρχείο Σ. Μουρίκη).

Ένα χρόνο μετά η Κέρκυρα δέχεται τις 31 Αυγούστου 1923, με αφορμή την δολοφονία της ιταλικής αντιπροσωπείας στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στην Κακαβιά, την ιταλική κατοχή, αφού πρώτα βομβάρδισαν το φρούριο. Αμέσως μετά κατέλαβαν και τους Παξούς. Η κατοχή κράτησε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 1923. Οι Ιταλοί έφυγαν. Μετά από 17 χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1940 κήρυξαν πόλεμο κατά της Ελλάδας. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους εισβολείς με αξιοθαύμαστη γενναιότητα.

Την 1 Νοεμβρίου 1940, ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Κέρκυρα. Η πόλις καταστρέφεται και ερημώνεται.

Στις 28 Απριλίου 1941, έφθασαν και αποβιβάσθηκαν στην Κέρκυρα οι πρώτες ιταλικές δυνάμεις κατοχής. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, η Ιταλία συνθηκολογεί.

Οι Γερμανοί τη νύχτα της 13 Σεπτεμβρίου, με αλλεπάλληλα σμήνη αεροπλάνων, βομβαρδίζουν και καίνε την πόλη. Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί αποβιβάζονται στην Κέρκυρα. Τέλος στις 9 Οκτωβρίου 1944, ο γερμανικός στρατός, ηττημένος από τους συμμάχους, εγκαταλείπει την Κέρκυρα.

Η ελευθερία έρχεται, βασανισμένη, ταλαιπωρημένη, τραυματισμένη, πεινασμένη, πενθούσα χιλιάδες ψυχές που αφάνισε ο αδυσώπητος πόλεμος.

Στις 8 Μαίου 1945 η Γερμανία συνθηκολογεί. Η Ιαπωνία, εξακολουθεί τις εχθροπραξίες.

Οι Αμερικάνοι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν την ατομική βόμβα, την πιο καταστρεπτική δύναμη που δημιούργησε ποτέ η ανθρωπότητα. Στις 6 Αυγούστου ρίχνεται η πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, τρεις μέρες αργότερα ρίχνεται η δεύτερη στο Ναγκασάκι. Τα θύματα έφθασαν στον αριθμό των 140 χιλιάδων νεκρών, με τρομερές υλικές καταστροφές. Η Ιαπωνία γονατίζει, οι συμμαχικές δυνάμεις πανηγυρίζουν.

Έτσι έληξε ο καταστρεπτικός Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, αφήνοντας πίσω του 40 εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιες, ανυπολόγιστες καταστροφές.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, το τέλος του πολέμου ήταν η έναρξη το Δεκέμβρη του 1944 του εμφυλίου πολέμου, που κράτησε μέχρι το 1949 και δίχασε, ταλαιπώρησε αφάνταστα επί τρεις δεκαετίες τον ελληνικό λαό.

Μετά τη λήξη του εμφυλίου, προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές του πολέμου και να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας. Χρειάστηκαν αγώνες και πολλές στερήσεις. Έπρεπε να κτιστούν τα γκρεμισμένα σπίτια, τα ανατιναγμένα γεφύρια, οι κατεστραμμένοι δρόμοι, να ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία, να δρομολογηθούν έργα για την ανάπτυξη της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.

Τελικά, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε μια αξιόλογη υλική και πνευματική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής των επιστημών και των γραμμάτων.

Είδαμε, εν τάχει, τα σπουδαιότερα συμβάντα στην ιστορία της Κέρκυρας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα από τα μνημεία μας, που αποτελούν την πολύτιμη, μυριάκριβη κληρονομιά μας.

Ένα από τα κυριότερα ευρήματα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο είναι το αέτωμα της Γοργούς με τα τέκνα της. Ανάγεται στο 700 π.Χ.

Στην ίδια περίοδο είναι και το μνημείο του Μενεκράτους στο προαύλιο του κτιρίου που στεγάζεται το Αστυνομικό τμήμα Γαρίτσας.

Το Παλαιό Φρούριο μας, που εμείς οι Κερκυραίοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, άρχισε να κτίζεται από το 600 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε επί Αγγλικής κατοχής.

Το Νέο Φρούριο, κτίστηκε μετά την πολιορκία του 1537 και ολοκληρώθηκε μετά το 1600. Αυτό το Φρούριο είναι αριστούργημα οχυρωματικής τέχνης και άντεξε με επιτυχία στην πολιορκία των Τούρκων, το 1716.

Το Αγγελόκαστρο λέγεται ότι άρχισε να κτίζεται κατά την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου το 1214 – 1267. Όμως ο Λινάρδος στην ενδιαφέρουσα μελέτη του για το Αγγελόκαστρο, αναφέρει ότι κτίστηκε στην περίοδο 1143 – 1180 από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Α’ Κομνηνό. (Κερκυραϊκά Χρονικά Τ. 20).

Το Φρούριο της Κασσιώπης, θεωρείται το παλαιότερο της Κέρκυρας. Κτίστηκε από τους Ρωμαίους και καταστράφηκε όπως είδαμε, από τους Ανδηγαυούς. Το σημερινό χωριό, είναι κτισμένο στο χώρο οπού στην αρχαιότητα υπήρξε πόλη, που απόκτησε αξιόλογη σημασία, όπως μας πληροφορούν πηγές της ρωμαϊκής εποχής, χάρη κυρίως στο λιμάνι της. Σταθμός και πολύτιμο καταφύγιο για τα καράβια, που ταξιδεύοντας προς νότο και ανατολή, αλλά και αντίθετα, αιφνιδιάζονται από τρικυμία, δέχτηκε το πέρασμα σημαντικών προσωπικοτήτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s