Ιστορία της Κέρκυρας

Η συγκοινωνία των επτά νήσων, γίνεται τακτική και ο πληθυσμός της Επτανήσου στο τέλος της Αγγλικής κατοχής έφθασε στις 235 χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων 73 χιλιάδες στην Κέρκυρα. (Δελτίο Αναγνωστικής Εταιρείας αριθ. 11).

Το 1824, ο μεγάλος φιλέλληνας Γκίλφορδ, ιδρύει την Ιόνιο Ακαδημία, που ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας με σημαντική ακτινοβολία. Παράλληλα σε κάθε χωριό ιδρύονται τα πρώτα δημοτικά σχολεία. Το 1844, οι μαθητές ανέρχονται στην επτάνησο σε 4247 μαθητές, εκ των οποίων 1102 στην Κέρκυρα. (G. Ι, αριθ. 35/1844).

Στα χωριά, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι χαρακτηριστική και αποτελεσματική, Σε κάθε χωριό τοποθετείται ο Προεστός που επαγρυπνεί για την ευταξία των πολιτών και εκτελεί τις διαταγές της Κυβερνήσεως. Για κάθε 500 κατοίκους, τοποθετείται ένας Πενήνταρχος, βοηθός του Προεστώτα. Τοποθετείται ένας Δέκαρχος για κάθε 75 κατοίκους. Οι Δημόσιοι γέροντες είναι 2 – 3 σε μικρά χωριά και 7 – 9 σε μεγαλύτερα, είναι και αυτοί υπό τις διαταγές του Προεστώτα. (Ιστορ. Αρχ. Παξών αριθ. 240).

Το 1821 ξέσπασε η Ελληνική επανάσταση. Πολλοί επτανήσιοι, παρά την αυστηράν, σχεδόν μονομερή ουδετερότητα της Αγγλικής πολιτικής και τα δρακόντια μέτρα που έλαβε εναντίον των Επτανησίων πολεμιστών, πήραν Έτσι με την άριστη στρατιωτική και πολιτική οργάνωση, οι Άγγλοι ελέγχουν απόλυτα, όλες τις κινήσεις των πολιτών.

θα σας αναφέρω ένα έγγραφο με ημερομηνία 13 Μαίου 1840, που θα δείτε τις διαστάσεις της Αγγλικής προστασίας.

Άρθρον Ιόν. Απαγορεύεται η εις το Κράτος είσαξις, ή κυκλοφορία, ή η διάδοσις παντός πονήματος και άλλων υπομνημάτων εντύπων ή ου, περιέχοντως καθοδηγήσεις, εγκυκλίους, ποιμενικός παραινέσεις, επιστολάς, ή ενταλτήρια άνευ προηγουμένης αδείας της Εκλαμπροτάτης Βουλής. (Ιστορ. Αρχείο Παξών φάκελος 77).

Το 1850, μετά τη στάση της Κεφαλλονιάς» δόθηκαν περισσότερα πολιτικά δικαιώματα. Ψηφίστηκε νέος εκλογικός νόμος (G. Ι. 54/1850) και ελευθερώνονται οι εξόριστοι και οι πολιτικοί φυγάδες (G. Ι. 68/1850).

Τέλος, οι αγώνες των Επτανησίων Ενωτικών έφεραν το 1864 την πολυπόθητο ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Έκτοτε η Επτάνησος ακολουθεί την μοίρα και την ιστορία της Ελλάδος.

Στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, συμμαχικά στρατεύματα Άγγλων, Γάλλων και Ιταλών, στις αρχές του 1916 καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.

Μετά την ήττα της Σερβίας τέλος Δεκεμβρίου 1916, λείψανα του σερβικού στρατού, περίπου 150 χιλιάδες άνδρες, μεταφέρθηκαν και στρατοπέδευσαν στην Κέρκυρα. Μαζί με το στρατό έφθασε και η Σερβική Βουλή, που της παραχωρήθηκε το Δημοτικό θέατρο για τις συνεδριάσεις της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s