Μνημεία Παξών και Πολιτισμός

Η ζυφταριά, με τα αδράχτια, τα σφοντύλια και το μονολίθαρο, έχει περάσει προ πολλού στην ιστορία και θα είναι ευτύχημα, για τον τόπο μας να διαφυλάξουμε, έστω και ένα για το Λαογραφικό Μουσείο μας.

Από το 1850 άρχισαν να αντικαθίστανται από αλεστικές το τρόκολο και τον εργάτη. Μεταπολεμικά κι αυτά αντικαταστάθηκαν διαδοχικά με μηχανοκίνητη μηχανή και υδραυλικά πιεστήρια για να φθάσουμε σήμερα στα υπερσύγχρονα αυτόματα ελαιουργία.

Ζηλευτή θέση στο νησί κατέχουν οι φάροι μας. Και οι τρεις καλλιμάρμαροι, φωτίζουν και δίνουν το στίγμα του νησιού μας στα ποντοπόρα πλοία.

Πρώτος φάρος – φανάρι, άναψε στην Παναγία των Βελλιανιτών το 1776. «Οι αδελφοί της Παναγίας, υπόσχονται να κρατούν αναμμένο ένα φανάρι πάνω στο καμπαναριό για να κρατούν αλάργα τον κίνδυνο …»

Ο Φάρος της Παναγίας κτίστηκε γύρω στο 1825. Ο Φάρος της Λάκκας, άναψε για πρώτη φορά την 1 Ιουνίου 1831. Δυστυχώς το 1913 κατολίσθησε και έπεσε στην θάλασσα. Ξανακτίσθηκε λίγο πιο πάνω και λειτούργησε το 1919.

Έχει μείνει στην Ιστορία το τηλεγράφημα του φαροφύλακα, προς την Υπηρεσία Φάρων. «Φάρος κατεποντίσθη αύτανδρος, άνδρας ουδείς έπαθε».

Ο φάρος των Αντιπάξων κτίσθηκε το 1887-1906. Άλλοτε για την συντήρηση και επιτήρηση τους απασχολούσαν προσωπικό, ενώ σήμερα όλοι είναι αυτόματοι.

Δεσπόζουσα θέση, στην ιστορία του νησιού κατέχει και το κάστρο των Παξών. Κτισμένο στην κορυφή της νησίδας του Αγίου Νικολάου, που είναι ο αεροθραύστης και ο κυματοθραύστης της πόλης του Γάη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s