Μνημεία Παξών και Πολιτισμός

Αξιόλογες επίσης είναι και οι στέρνες στο Φρούριο, η στέρνα του Τράνακα στο σπιτάκι που βρίσκεται στο νησί του Αγίου Νικολάου. Οι στέρνες στα Πλακωτά, οι στέρνες στον Άγιο Σπυρίδωνα στ’ Αργυράτικα, η στέρνα η Ελληνικιά (στο Μπουγάζι), οι στέρνες στα Βλαχοπουλάτικα, η στέρνα του Βάτου του Ματέρι στον Οζιά και πολλές άλλες στέρνες ιδιωτικές σκαλισμένες στο βράχο.

Σημεία εκροής γλυκού νερού υπάρχουν στις παραλίες του νησιού, όπως στον Ερημίτη, στην Καμάρα, στο Ροδοβάνι και αλλού. Εκεί όμως που η ποσότητα είναι σημαντική είναι η πηγή Καλογήρη στους Αντιπάξους κτισμένη το 1833 από τους Άγγλους.

Περνώντας από τον Άγιο Αιμιλιανό και κατεβαίνοντας 117 πλατύσκαλα, φθάνετε στην πηγή με το αθάνατο νερό. «Του Καλογήρη το νερό έχει τ’ ασήμι μέσα, κι όποιος πάει να το πιει θα ‘χει μεγάλα μέσα».

Ανεκτίμητης αξίας, μουσειακό είδος, είναι τα παλαιά λητρουβιά (ελαιοτριβεία). Διάσπαρτα σ’ όλο το νησί αποτελούσαν κάποτε – στην προβιομηχανική εποχή – μονάδες, που συγκέντρωναν, σε περίοδο σοδιάς, το δυναμικό του πληθυσμού των Παξών.

154 λητρουβιά δούλευαν μέρα – νύχτα, να παράγουν το παρθένο λάδι, να πορευτεί η οικογένεια, να κινηθεί το εμπόριο, να δώσει ζωή στον τόπο. Σήμερα έχουν απομείνει λιγοστά, όσα ο χρόνος τα ξέχασε, για να θυμίζουν, τη σκληρή ζωή των προγόνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s