Μνημεία Παξών και Πολιτισμός

Περί το 1780 κτίστηκε ο ανεμόμυλος του Λεσιανίτη, πάνω από του γκρεμούς του Μουσμούλη. Ο ανεμόμυλος του Αγίου Νικολάου φαίνεται κτισμένος το 1798. Ο ανεμόμυλος της Καστανίδας κτίστηκε το 1860. Ο ανεμόμυλος του Αγίου Γεωργίου κτίστηκε περίπου το 1690. Οι ανεμόμυλοι Λόγγου και Λάκκας το 1820. (Σχετικά βλέπε και του ιδίου Ερανίσματα Ιστορίας και Πολιτισμού 1998). Δυστυχώς οι αρματωσιές των μύλων καταστράφηκαν και οι μυλόπετρες εξαφανίστηκαν.

Καλλιτεχνικά κατασκευασμένες είναι και οι στέρνες μας, δημόσιες και ιδιωτικές. Η στέρνα των Αγίων Αναργύρων άρχισε να κτίζεται το 1809 στη γαλλική κατοχή και τελείωσε το 1821 στην Αγγλική κατοχή. Η στέρνα των Αγίων Αποστόλων, άρχισε περίπου το 1825 και τελείωσε το 1835. Το Μαντρόπουλο, κτισμένο το 1832, ευτυχώς επισκευάστηκε πρόσφατα. Η μεγάλη στέρνα του Τζίλιου είναι κτισμένη το 1837. Η στέρνα του Κάμπου κτίστηκε το 1862. Η στέρνα του Μαλέθωνα και της Φουντάνας κτισμένες αντίστοιχα το 1884 και 1890.

Τα πηγάδια – γλυφές, διάσπαρτα σ’ όλο το νησί, με πρώτο της Μυρτιάς κτισμένο προ του 1700, το βαθύ στον Μαλέθωνα, οι γλυφές στου Ζερμπά στο Πόρτο Οζιά, στην Κακή Λαγγάδα κλπ. θα τονίσω ιδιαίτερα τις στέρνες στα Μποϊκάτικα Μαγαζιών (Σαρακινού), γιατί αποτελούν μοναδικά μνημεία σκαλισμένες όλες μαζί στο βράχο και σκεπασμένες με τρούλο. Οι συγκεντρωμένες 15 στέρνες πάνω από την Ελεούσα, στα Βλαχοπουλάτικα. Δύo από αυτές είναι μεγάλες και οι υπόλοιπες μικρές. Τις χρησιμοποιούσαν και για αποθήκευση λαδιού. Δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένες και ξεχασμένες ενώ μπορούσαν, μαζί με τις 9 στέρνες στα Μποϊκάτικα, να αποτελέσουν ένα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο για την επίσκεψη των τουριστών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s