Μνημεία Παξών και Πολιτισμός

Επίσης αξιόλογα και σημαντικά είναι και τα σχολεία μας τα νεοκλασικά, κτισμένα το 1904. Και τα επτά τοποθετημένα σε περίοπτο θέση και διασκορπισμένα σ’ όλο το νησί, αποτελούν το στολίδι των Παξών.

Όσα απ’ αυτά σήμερα δεν λειτουργούν, μπορούν να γίνουν πνευματικοί χώροι, βιβλιοθήκες, μουσεία, ή να παραχωρηθούν σε συλλόγους με κοινωνική προσφορά.

Στο νησί μας υπάρχουν 64 εκκλησίες από τις οποίες 2 είναι παλαιοχριστιανικές του 6ου αιώνα (Αγία Μαρίνα – Άγιος Στέφανος στο Πόρτο του Οζιά).

Σε όλες υπάρχουν αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία. Μαρμάρινα τέμπλα, πόρτες, παράθυρα, καμπαναριά, εικόνες με καλλιτεχνική και αρχαιολογική αξία και τοιχογραφίες αξιόλογες.

Ποιος δεν γοητεύτηκε από την ομορφιά, την αρμονία την ψυχική ανάταση, που αποπνέει ο ναός της Υπαπαντής (1600), από το καμπαναριό του Αγίου Χαραλάμπους και από την κατανυκτικότητα του ναού της Παναγίας των Βελλιανιτών στο νησί;

Ποιος από τους παλαιοτέρους δεν θυμάται τα πανηγύρια: των Αγίων Πάντων της Βλαχέραινας, της Παναγίας κ.λπ.

Δεν είμαστε νοσταλγοί του παρελθόντος, είναι όμως απαραίτητο να αντλούμε χρήσιμα διδάγματα από το παρελθόν.

Η ανανέωση, η πρόοδος, η εξέλιξη, όλων των θεωριών και των πραγμάτων είναι φυσική συνέχεια και συνέπεια της ζωής. Χρειαζόμαστε όμως βάθρο κατάλληλο και στέρεο για να τοποθετήσουμε τις νέες θεωρίες, τις νέες τεχνολογίες, τους νέους τρόπους ζωής, την κοινωνικότητα μας, τη στάση μας στη νέα τάξη πραγμάτων και στην παγκόσμια κοινότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s