Μνημεία Παξών και Πολιτισμός

Όλες οι περιοχές της Ελλάδας μας έχουν να δείξουν αξιόλογα πνευματικά και καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Ο Νίκος Καζαντζάκης στη σελίδα 189 του βιβλίου του «Αναφορά στο Γκρέκο», γράφει:

«Άλλα τοπία της είναι αυστηρά και περήφανα, άλλα θηλυκά της όλο τρυφεράδα, άλλα σοβαρά και συνάμα πρόσχαρα και γλυκομίλητα. Όμως απ’ όλα πέρασε το πνεύμα και τους έδωκε, μ’ ένα ναό, μ’ ένα μύθο, μ’ έναν ήρωα, την ψυχή που ταιριάζει στο καθένα.

Γι αυτό, όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα κι έχει μάτι να βλέπει και νου να στοχάζεται, ταξιδεύει από μια νίκη πνευματική σε άλλη πνευματική νίκη, σε αδιάσπαστη πνευματική ενότητα. Είναι, το βεβαιώνεσαι εδώ στην Ελλάδα, το πνεύμα συνέχεια κι ανθός της ύλης, κι ο μύθος της απλώς συνθετικώς, έκφραση της πιο θετικής πραγματικότητας».

Είναι λοιπόν φυσικό και το λιλιπούτειο νησί μας, οι Παξοί, μέρος της Ελλάδας μας να έχει σημαντικά και αξιόλογα μνημεία, θα προσπαθήσω να απαριθμήσω τα πιο αξιόλογα κατά την εκτίμηση μου.

Το νησί μας αποτελείται από 54 συνοικισμούς. Σε κάθε συνοικισμό θα συναντήσετε σπουδαία αρχιτεκτονικά ευρήματα: καπνοδόχους, φούρνους, τζάκια, μπαλκόνια, σκάλες, μπόντζους.

Ποιος δεν θαύμασε το σπίτι του Λύχνου, παλαιό διοικητήριο της Αγγλικής Προστασίας, το σπίτι της Μάσιγγας, νεοκλασικό κτίριο, το σπίτι – πύργος του Τριχούτση – Γραμματικού, το σπίτι του Αθανασίου Βλαχόπουλου στα Κοκκινάτικα – (θερινή) κατοικία του Άγγλου Διοικητή, το σπίτι της Σιόρας Κόρης Σοφού στην Αγία Αικατερίνη, το σπίτι του Παπαμάρκου στα Πετράτικα με τις πολεμίστρες κ.λπ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s