Το Τοπικό Αρχείο των Παξών (Γιάννης Δόικας, Πανιόνιο Συνέδριο 2010)

Εισήγηση του Γιάννη Ν. Δόικα στο Θ’ Πανιόνιο Συνέδριο (Παξοί, 26-30 Μαΐου, 2010), Παξοί, 29 Μαΐου 2010

Την εργασία μου αφιερώνω στους, Φίλιππο Μπλας, Ιταλό έμπορο, κάτοικο Παξών, ομιλητή στο Α΄ Συνέδριο των Επτανησιακών Μελετών που έγινε στην Κέρκυρα το είναι 1914, με θέμα «Η επανάσταση των Παξών το 1810» και τον Θεόδωρο Μακρή, δικηγόρο, συγγραφέα, ομιλητή στο Β΄ Συνέδριο που έγινε στην Ιθάκη τον Αύγουστο του 1938, με θέμα «Ελευθεροτυπία». Εδώ μας τιμάει με την παρουσία της η κόρη του.

Ο κόντες Ιωάννης Μακρής, άρχοντας και ένας εκ των τριών Προέδρων της νήσου Παξών (οι άλλοι δύο ήταν ο Μαρίνος Μητσιάλης και ο Σταματέλος Βελιανίτης), είδε πόσο χρήσιμη θα ήταν η σύσταση ενός γραφείου που θα συγκέντρωνε το γραπτό θησαυρό των Παξών. Έτσι το 1800 με έγγραφό του προς τον Διοικητή Κερκύρας, γράφει: «Η τοπική διοίκηση Παξών, μεταξύ των πρώτων θεμάτων συζήτησε την ίδρυση Αρχείου στους Παξούς, μέσα στο οποίο θα τοποθετηθούν και ζηλότυπα θα διατηρηθούν αυτά τα πολύτιμα μνημεία» (Ιστορικό Αρχείο Κερκύρας, Δημοκρατικοί Γάλλοι, φακ. 4, φύλλο 63).

Σήμερα, έπειτα από 210 χρόνια, τα Αρχεία των Παξών αποκτούν μια στέγη αντάξια ενός πολύτιμου ιστορικού γραφτού υλικού, ενός ανεκτίμητου θησαυρού γνώσης του παρελθόντος, που είναι προσιτός, ανήκει στους Παξινούς και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μέσα σ’ αυτούνα τα φόγια (φύλλα) βρίσκονται οι μινούτσιες (λεπτομέρειες) από ούλα το κουριόζα κάζα (αξιοπερίεργα περιστατικά).

Πρόσφατα έγιναν και τα εγκαίνια του νέου κτιρίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Στο Βήμα, τις 4 Ιουλίου 2004, ο Νίκος Μπακουνάκης γράφει: «Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) είναι η κατ’ εξοχήν κιβωτός της έγγραφης μνήμης της κοινωνίας και των κρατικών θεσμών, που ιδρύθηκε το 1914 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με πρώτο διευθυντή το Γιάννη Βλαχογιάννη και πρώτο Πρόεδρο της επιτροπείας τον Νικόλαο Πολίτη». Ακολούθως η «Ελευθεροτυπία», τις 17 Μαίου 2005, με θέμα «Γνωριμία με τα Αρχεία του Κράτους», γράφει: «Στις μέρες μας τα Γ.Α.Κ. βγαίνουν από τη ναφθαλίνη με στόχο να μετατραπούν σε υπηρεσία αιχμής, ανταποκρινόμενα στις προσκλήσεις της σύγχρονης εποχής και στο ενδιαφέρον του κοινού».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s