Το Τοπικό Αρχείο των Παξών (Γιάννης Δόικας, Πανιόνιο Συνέδριο 2010)

Στην Κέρκυρα, στα προικοσύμφωνα-διαθήκες συναντάμε τη φράση «κινητά, ακίνητα και αυτοκίνητα (ζώα)» το 1521 (Αλέξανδρος Αλεξάκης, Δουκάδες Κερκύρας, Κέρκυρα 2007, σελίδα 78).

Οι συλλογές του Αρχείου είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Ένα μεγάλο σημαντικό τμήμα πεντακοσίων πενήντα κωδικών με τα ευρετήριά τους, αποτελεί το συμβολαιογραφικό αρχείο, που αρχίζει από το έτος 1658 μέχρι το 1902. Κτηματολόγιο Αντιπάξων του 1825. Έγγραφα δικαστικού περιεχομένου, κυρίως επί Αγγλικής προστασίας 1814-1864, περιλαμβάνει πάνω από πεντακόσια βιβλία και φακέλους χειρόγραφους.

Πολύ σημαντικό για τον τόπο, είναι το Ληξιαρχείο το οποίο έχει ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, γάμων, θανάτων από το 1750 έως το 1841 και πλήρες από το 1842 έως το 1932. Οι ληξιαρχικές πράξεις αυτές και τις ληξιαρχικές πράξεις του Ιστορικού Αρχείου Κερκύρας κατεγράφησαν σε μικροφίλμ από αμερικανική εταιρεία το 1980. Στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτων, όταν ο νεκρός ήταν κοινός Άνθρωπος, οι παπάδες έγραφαν, έφυγε από τη ζωή ή απεβίωσε, ενώ όταν πέθαινε κάποιος ευκατάστατος, είχε ιδιαίτερη αντιμετώπιση π.χ. Για τον κόμητα Χριστόδουλο Μακρή του καπιτάν Σπυρίδωνα, γράφει: Απέθανε δε αυτός κόμητας από βαθύτατον γήρας και ο θεός να τον αναπαύσει εις τους κόλπους του Αβραάμ και Ισαάκ και Ιακώβ, εν τω χορώ των δικαίων, διότι ήτον φιλοπάτριος και καλών ηθών άνδρας. Γεώργιος ιερεύς Βελλιανίτης εφημέριος των αγίων Πάντων. Μηνός 11 Αυγούστου 1835. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ληξιαρχική πράξη θανάτου του 1765 στην Κέρκυρα. Εξέφυγεν την πολυτάραχη και αλμυράν του βίου τούτου θάλασσαν και εις τους γαληνοτάτους αβραμιαίους κόλπους προσωρμίσθη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s