Το Τοπικό Αρχείο των Παξών (Γιάννης Δόικας, Πανιόνιο Συνέδριο 2010)

Θα σας αναφέρω, ενδεικτικά, κείμενα που άντλησα από έγγραφα του Αρχείου και που δείχνουν, σηματοδοτούν τον πολιτισμό και την ανωτερότητα των κατοίκων του νησιού μας. Ίσως να πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Οι κάτοικοι των Παξών στις μεταξύ τους διαφορές, προστριβές, εχθρότητες, ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις φόνου, τα αντιμαχόμενα μέρη, αντί της κρητικής και ελλαδικής βεντέτας, οδηγούνταν στο συμβολαιογράφο και ρεγγιστράρανε το συμπάθιο, δηλαδή τη συγγνώμη και την αγάπη.

Μπροστά στο μίσος και την εκδίκηση, προτιμούσαν την αγάπη και την συγχώρηση. Χωρίς να γνωρίζουν, ενστικτωδώς, εφάρμοζαν στις σχέσεις τους την προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης: «όπου υπάρχει μίσος άσε με να σπείρω αγάπη», αλλά και το πρώτο μήνυμα αγάπης που ξεστομίστηκε από την Αντιγόνη του Σοφοκλή εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, «ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν», δηλαδή, «δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ». Ο Διονύσης Ρώμας, γράφει ότι η στάση αυτή έρχεται σε βασική αντίθεση με τα άγρια έθιμα μιας κοινωνίας όπου ο γδικιωμός ήταν χαρά μεγάλη και χρέος ιερό. Πολύ πιθανό να σχετίζεται με τους νόμους που συνέταξε το 1232 ο Jacopo (Giacomo) Tiepolo (δόγης της Βενετίας), με το βιβλίο του σχετικά με τη συγγνώμη του εγκλήματος.

«10 Οκτωβρίου 1659

Εγώ Αναστάσης Μπάσταρδος της Λούγρως, που βρίσκομαι λαβωμένος ως το θάνατο από ένα ατύχημα που έγινε κατά λάθος από τον κυρ Φώτιο Γραμματικό που εκαθάριζε το αρκουμπούζι του (ντουφέκι) και εσκροκάρισε (εκπυρσοκρότησε) δίχως να έχει πουλίπερη (πυρίτιδα) εις τον φοβό (πιπί) και λαβώθηκα με τα σκάγια, συμπαθώ τον Φώτη Γραμματικό και παρακαλώ και την δικαιοσύνη να τον συμπαθήση» (Συμβολαιογράφος Ν. Αντίοχος). Ο ευλαβέστατος παπάς κυρ Δημήτριος Κουβάς του Σταματέλου λαβώθηκε με μαχαίρι, δίχως περίκολο (κίνδυνο) της ζωής του, υπό τον Αναστάση Μακρή του Νικολάου και ζητάει από τον παπά συγγνώμη. Συμβολαιογράφος Νίκος Κουβάς σελίδα, 77, 1773.

Στα συμβόλαια που κατέγραψε ο Πετρόπουλος, 51/1672, αναφέρεται ο Τζώρτζης Σαρακηνός του ποτέ Ανδρία, ο οποίος θέλει να φορέσει το αγγελικό σχήμα (να γίνει μοναχός) και να δώσει μετάνοια εις τους δύο Αρχαγγέλους των Μεγίστων Ταξιαρχών, Μιχαήλ και Γαβριήλ. Αφιερώνει δε την περιουσία του στην εκκλησία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s