Το Τοπικό Αρχείο των Παξών (Γιάννης Δόικας, Πανιόνιο Συνέδριο 2010)

Ο Σπύρος Χαραλ. Μπογδάνος, λάτρης των Παξών, συγγραφέας και μελετητής του Αρχείου, το 1995 γράφει: «Το Ιστορικό Αρχείο Παξών, πηγή ζωής για το νησί, τόπος που αναβλύζει η ιστορία μας, πέρασε από τη χρυσή εποχή σε μια περίοδο παρακμής ανιστόρητης. Αυτός ο πλούτος που ήταν άλλοτε προσιτός στους ερευνητές-μελετητές, ντόπιους και ξένους, είναι πια απαγορευμένος καρπός… τα παράθυρα λιμπρέτα (μισάνοιχτα), οι πόρτες κλεισμένες, τα κλειδιά παρμένα…» (Ηχώ των Παξών 242/2/1995).

Το Τοπικό Αρχείο, περνάει μια δεκαετία περίπου κλεισμένο σε μια αποθήκη, καταδικασμένο σε απομόνωση. Τις 29 Ιουλίου 2004, ξεκινά μια καινούρια περίοδος για το Αρχείο. Αφού έγιναν οι απαραίτητες επισκευές με την επίβλεψη της Δημοτικής Αρχής, μεταφέρεται από την αποθήκη του Κ.Ι.Π. στο κλασικό κτίριο, πρώην Δημοτικό Σχολείο Μαγαζιών, τέσσερα χιλιόμετρα από το Γάιο. Παράλληλα τοποθετείται στο Αρχείο η Αρχειονόμος Γκόντα Ευθαλία. Στα μέσα του 2008 μετατίθεται.

Όταν το 1979 υπηρετούσα στο Ιστορικό Αρχείο Κερκύρας, δέχτηκα την επίσκεψη της κυρίας Zohar καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο του Ισραήλ. Αφού περιηγήθηκε στο Αρχείο και μιλήσαμε για την ιστορία της Κερκύρας και τη δυνατότητα του Αρχείου, άφησε ένα σημείωμα. Έγραφε: «Γκρεμίστε τα Χίλτον και φτιάχτε βιβλιοθήκες και Αρχεία».

Πιστεύω πως ο υλικός πολιτισμός, τα Χίλτον, η τεχνολογική πρόοδος, είναι αναγκαία και απαραίτητα. Πρέπει όμως να εξελίσσονται, να συμβαδίζουν με τον πνευματικό πολιτισμό. Η οικονομική ανάπτυξη, η τεχνολογία και όλα τα αγαθά που απορρέουν από αυτά, είναι εξ ίσου σημαντικά με τις βιβλιοθήκες, τα μουσεία μας, τα Αρχεία μας, γιατί όποιος λησμονεί τις ρίζες του, την Ιστορία του, τη γλώσσα του, τη μουσική του, τα τραγούδια του, τα περίλαμπρα δημιουργήματα των προγόνων του, είναι σαν να περιφρονεί, να λησμονεί τη μάνα και τον πατέρα του, γιατί πολιτισμός θα πει ειρήνη, μαγεία, ομορφιά, ευαισθησία, ανθρωπιά. Και ακόμη, πολιτισμός είναι ποίηση, πνευματική ανάταση, εξαφανίζει έχθρες, μίση και φανατισμούς. Οι προπάτορές μας, με το χορό, με το τραγούδι, με τα αποκριάτικα δρώμενα, με τις γιορτές, εξόρκιζαν, ξεγελούσαν και απομάκρυναν τον χάροντα από την αφοδιά τους, από το χωριό τους, από την πόλη τους.

Εισήγηση του Γιάννη Ν. Δόικα στο Θ’ Πανιόνιο Συνέδριο (Παξοί, 26-30 Μαΐου, 2010), Παξοί, 29 Μαΐου 2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s