Το Τοπικό Αρχείο των Παξών (Γιάννης Δόικας, Πανιόνιο Συνέδριο 2010)

Το 1960 με ενέργειες του βουλευτού Γεράσιμου Λύχνου, προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός στην Κέρκυρα για να καλυφθεί η κενή θέση του Αρχειοφυλακείου Παξών. Το Μάρτιο του 1960 ανέλαβε ο Γιάννης Δόικας τα καθήκοντα του Αρχειοφύλακα Παξών και παρέμεινε μέχρι το 1973 που μετατέθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Κερκύρας. Εν τω μεταξύ τα Αρχειοφυλακεία του κράτους μετονομάστηκαν, αφού διοικητικά υπήχθησαν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Ιστορικά Αρχεία, για να υπαχθούν τελικά στο Υπουργείο Παιδείας και να μετονομασθούν Τοπικά Ιστορικά Αρχεία.

Το 1974 η θέση καλύφθηκε από τον Γιώργο Στάθη, όπου παρέμεινε Αρχειοφύλακας μέχρι το 1983. Στα μέσα του 1983 έγινε αμοιβαία μετάθεση του Γιάννη Δόικα και του Γιώργου Στάθη.

Το 1992 συνταξιοδοτείται ο Γιάννης Δόικας και τη διεύθυνση του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου αναλαμβάνει η κ. Μαρία Γραμματικού με απόσπαση από το Υπουργείο Παιδείας. Την περίοδο αυτή το Αρχείο διαμελίζεται. Το ένα σκέλος παραμένει στο Γάη και το άλλο στο Δημοτικό Σχολείο της Λάκκας. Στο διάστημα 1993-95, το Αρχείο επιχορηγείται με 4,5 εκατομμύρια δραχμές, ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που έλαβε κατά τα προηγούμενα 200 έτη της ζωής του.

Μετά από πάροδο τριών περίπου ετών η κ. Γραμματικού επανέρχεται στο Υπουργείο. Αρχίζει πάλι για το Αρχείο μια περίοδος εγκληματικής σιωπής. Νέοι νόμοι καθυστερούν την τοποθέτηση Αρχειοφύλακα. Η προγραμματισμένη ανακαίνιση του Δημαρχειακού πλέον Καταστήματος, υποχρεώνει το Αρχείο στη μεταφορά του σε μια μικρή αποθήκη του Κ.Ι.Π. εκεί που σήμερα στεγάζεται η βιβλιοθήκη. Τέλος το 1995, έγινε καταγραφή του Αρχείου Παξών από τους υπαλλήλους των Γενικών Αρχείων του Κράτους και το 1996 μεταφέρθηκε στην αποθήκη (Ηχώ των Παξών 247/95, 254/96).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s