Το Τοπικό Αρχείο των Παξών (Γιάννης Δόικας, Πανιόνιο Συνέδριο 2010)

«Η κατάργηση του Αρχειοφυλακείου μελετήθηκε επί κυβερνήσεως Μιχαλακόπουλου, λόγω του κρατούντος πνεύματος αιματηρών οικονομιών και πραγματοποιήθηκε επί δικτατορίας Πάγκαλου. Ο Αρχειοφύλακας Ιωάννης Καλλονάς διαμαρτυρήθηκε με έγγραφο προς το Ανώτατο Ανακριτικό Συμβούλιο, εναντίον του δικτάτορος, διότι ούτος αναιτιολογήτως κατήργησε το προ ετών υφιστάμενον Αρχειοφυλακείον του τόπου μας». Είναι γνωστό ότι «ο στρατηγός Πάγκαλος τις 26 Ιουνίου 1925 ανέτρεψε δια στρατιωτικού πραξικοπήματος την κυβέρνησιν Μιχαλακόπουλου και εσχημάτισε υπό την προεδρίαν του Κυβέρνησιν. Τις 4 Ιανουαρίου 1926 έγινε δικτάτορας και μέχρι της ανατροπής του τις 4 Απριλίου 1926» (Παξοί 13/1925, 30/1926 και 53/1927).

Το Αρχειοφυλακείο από το τέλος του 1925, επί μια δεκαετία, μένει κλειστό μέχρι το 1935, συστεγαζόμενο με το Υποθηκοφυλακείο των Παξών στην υπηρεσία του Ειρηνοδικείου Παξών. Το 1930, το Κοινοτικό Συμβούλιο Γαΐου, υποβάλλει παράκληση προς το Υπουργείο Εσωτερικών «περί επανίδρυσης του Αρχειοφυλακείου, ή παράδοσης και εγκατάστασης τούτου εις το Κοινοτικό Κατάστημα, υπό την επίβλεψη της Κοινοτικής Αρχής, ενδιαφερομένης δια την καλήν συντήρησιν των αφορώντων την νήσον μας αρχαίων τίτλων και λοιπών ιστορικών εγγράφων προς πρόληψιν της τελείας καταστροφής αυτών ως εκ της τοποθετήσεώς του εντός του στενού χώρου του ενταύθα Ειρηνοδικείου Παξών» (Παξοί 116/1930).

Το 1932, μετά από παρέλευση δύο ετών, δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών στον κ. Ειρηνοδίκη, να παραδώσει το Αρχειοφυλακείο στον Πρόεδρο της Κοινότητος Γαΐου Παξών. Τελικά η μεταφορά του Αρχειοφυλακείου, πραγματοποιήθηκε τις 14 Αυγούστου 1934 στο Κοινοτικό Κατάστημα. Για τη μεταφορά και εγκατάστασή του σε δύο αίθουσες του Κοινοτικού Καταστήματος, εγκρίθηκε από το Υπουργείο πίστωση είκοσι χιλιάδων δραχμών (Παξοί 149/1932, 172-3/1934).

«Το 1935, δι’ αναγκαστικού διατάγματος δημοσιευθέντος εις την εφημερίδα της κυβερνήσεως, κατόπιν ενεργειών του Υπουργού κ. Ιωάννη Θεοτόκη, Αρχειοφύλακας διορίζεται ο κεκτημένος απολυτήριο Ελληνικού Σχολείου και διατελέσας επί πενταετίαν ληξίαρχος της Νήσου». Το διάταγμα φωτογραφίζει τον κ. Διονύσιο Φαναριώτη, ο οποίος είχε τα εν λόγω προσόντα (Παξοί 157/1961). Έτσι, Αρχειοφύλακας έγινε ο ανωτέρω μέχρι το 1952 που συνταξιοδοτήθηκε.

Με τη συνταξιοδότηση του κ. Φαναριώτη, αρχίζει μια νέα ταλαιπωρία για το Αρχειοφυλακείο Παξών. Είναι στην επιστασία της Κοινότητας και υφίσταται τα αποτελέσματα, υγρασία, μούχλα, βροχή, εγκατάλειψη. Ένα ευχάριστο γεγονός τον Αύγουστο του 1955, η εγκατάσταση της βιβλιοθήκης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Παξών (Κ.Ι.Π.) σε μια αίθουσα του μη λειτουργούντος Αρχειοφυλακείου και η μεταφορά του από τη μια αίθουσα στην άλλη, έγινε έτσι ώστε το Αρχειοφυλακείο να μοιάζει με αποθήκη άχρηστων χαρτιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s