Το Τοπικό Αρχείο των Παξών (Γιάννης Δόικας, Πανιόνιο Συνέδριο 2010)

Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από αναφορές των κατοίκων προς την διοίκηση και στις μεταξύ τους διαφορές.

Έγγραφα που αναφέρονται σε όλους τους τομείς, του εμπορίου, της παραγωγής, τελωνειακά, άδειες οικοδομών, άδειες οπλοχρησίας, της εμπορικής ναυτιλίας και των πλοίων, των ανεμόμυλων, των λουτρουβιών καθώς και της εκπαίδευσης, της εκκλησίας, ιατρικά, ιστορικών γεγονότων, εφημερίδες της κυβερνήσεως και μια μικρή βιβλιοθήκη που περιέχει παξινά βιβλία, που συνέλεξα. Όλα αυτά συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής γλώσσας των κειμένων, αποτελούν τα πολιτιστικά βιώματα του λαού των Παξών. Γιατί παρ’ όλο που ήταν εξακόσια και πλέον χρόνια κάτω από ποικιλώνυμους κατακτητές, κράτησαν ζωντανή τη γλώσσα των προγόνων και την ιστορία τους.

Εμείς σήμερα, είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας. Θα είναι όμως και οι απόγονοί μας περήφανοι για μας; Χρειάζεται, κατά τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, «να βρισκόμαστε συνεχώς με αναμμένες τις μηχανές και ανεβασμένη την άγκυρα».

Όταν το 1960 ανέλαβα το Αρχειοφυλακείο Παξών, ήταν στεγασμένο στο κοινοτικό κατάστημα, σε ένα δωμάτιο, χωρίς φως, νερό με τα έγγραφα ακατάγραφα, βρεγμένα, φύρδην μίγδην σε ένα σωρό ερειπίων, κατά τον Ξενοφώντα (Απομνημονεύματα) «ώσπερ λίθοι τε και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος, ατάκτως μεν ερριμένα ουδέν χρήσιμα εστίν». Απογοητεύτηκα. Με την πάροδο του χρόνου, έβαλα σε κάποια υποτυπώδη τάξη το πλούσιο υλικό του. Το ταξινόμησα, το κατέγραψα, το μελέτησα, παρά τις δυσκολίες των κειμένων, ώστε να είναι εύκολη η έρευνα στους ερευνητές-μελετητές. Δυστυχώς, δεν βρέθηκε ούτε ίχνος καταγραφής.

Προσπάθησα να κάνω γνωστό το ξεχασμένο Αρχείο των Παξών δημοσιεύοντας τις εργασίες μου, που χωρίς την ηθική και οικονομική υποστήριξη των αδελφών δικηγόρων Γιώργου και Τηλέμαχου Βελιανίτη, ίσως να μην είχαν εκδοθεί ποτέ. Μύησα όσους ήθελαν στα μυστικά του Αρχείου, βοηθώντας τους στην έρευνα και στην ανάγνωση των κειμένων. Έδωσα πληροφορίες σε όσους μου ζήτησαν για διάφορα θέματα που αφορούσαν το Αρχείο, έπειτα από κουραστικές έρευνες. Άνοιξα την πόρτα του Αρχείου σε όλους του πολίτες, χωρίς εξαίρεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s